Vroegere druivenoogst ook in jaar zonder droogte

Niet alleen in een jaar met een droge lente is de druivenoogst vroeger, ook in een jaar zonder droogte. Dat laat recent onderzoek van NASA en de Harvard University zien, gepubliceerd in Nature Climate Change. Klimaatverandering is een duidelijke factor tussen droogte en het tijdstip van de druivenoogst in Frankrijk en Zwitserland.
 

Door Daniëlle van Gils

De onderzoekers keken naar het tijdstip van de oogst tussen 1600 en 2007. Van 1600 tot 1980 zijn de druiven alleen eerder rijp in een jaar met een warmere en drogere lente en zomer. Maar vanaf 1981 zorgt klimaatverandering ervoor dat de oogst ook in een kouder en natter jaar eerder is.

Een goed jaar voor de wijnkwaliteit heeft een warme zomer, met gemiddeld meer neerslag in het begin van het groeiseizoen en juist droogte aan het einde van het groeiseizoen. “Dit geeft de wijngaarden voldoende warmte en vocht om in het begin van het seizoen te groeien. De drogere omstandigheden later in het seizoen zorgen er voor dat de wijnranken minder in het blad en meer in het fruit groeien”, zegt ecoloog Elizabeth Wolkovich van de Harvard Universiteit en co-auteur van het onderzoek, bij NASA.

De wijnkwaliteit hangt naast het klimaat ook af van factoren zoals gewasvariëteiten en de bodem. “Ons onderzoek laat echter zien dat grote klimaatfactoren, waar deze lokale factoren onder vallen, veranderen”, zegt Ben Cook, hoofd-auteur van het onderzoek en klimaatwetenschapper van NASA. Die informatie kan cruciaal zijn voor wijnproducenten, gezien de toenemende gevolgen van klimaatverandering in wijnregio’s.

Noord-Europese wijnen in opkomst door opwarming

De opwarming zorgt voor een daling van wijnproductie in traditionele wijnlanden als Frankrijk en Italië. Maar noordelijker gelegen gebieden, zoals Belgisch en Nederlands Limburg, worden juist aantrekkelijker.

Bronnen

Beeld

  • Boven en groot: Joe deSousa - Wijnranken in Champagne-Ardenne
  • Onder links: Nicolas Gent - Wijnrank in Bourgondië

12 juli 2016