"De boer is de sleutelfiguur in de hele keten"

Discussies over productie van voldoende voedsel gaan al snel over schaarste van water, land, grondstoffen of klimaatproblemen. De wereld staat voor een immense uitdaging. Volgens Rabo-topman Berry Marttin is de boer de sleutel tot de oplossing van deze uitdaging. Hoog tijd voor herwaardering van de boer.

Door Maartje Smeets

Floriade Dialogue Change Magazine

Op 7 mei verschijnt een speciale editie van Change Magazine over de Floriade Dialogue. In 2009 startte dit dialoogprogramma van de Floriade met dialogen over tuinbouw en groenstructuren in de stad.

Dialoog gedragsverandering en voedselzekerheid

Op 23 april is de eerstvolgende dialoogsessie. Als lezer van Change Magazine bent u van harte uitgenodigd om hier kosteloos aan deel te nemen. Deze staat in het teken van Gedragsverandering en voedselzekerheid; een ketenaanpak?!

"Het schaarse element is eigenlijk de boer. We hebben in de wereld niet genoeg boeren die jong genoeg zijn om innovatief na te denken en bestaande werkwijzen te veranderen. Om te kunnen innoveren moeten boeren toegang hebben tot educatie en informatie. Daar moeten we als maatschappij in investeren. Evenementen als de Floriade spelen een belangrijke rol in het verspreiden van actuele kennis. Hier vindt de nodige mondiale dialoog plaats. De Rabobank brengt bijvoorbeeld 50 boeren uit 50 landen naar Venlo. Dat varieert van de Braziliaanse groeiboer, tot de Afrikaanse boer die nog moet commercialiseren. Ze logeren bij boeren in de regio Venlo. Dit soort uitwisseling inspireert tot nadenken over thema's waar boeren in hun eigen omgeving misschien niet mee in aanraking komen. Zij nemen die ervaring weer mee naar huis en praten daar weer met hun collega's."

Voedselketens zijn complex. Het zijn tegenwoordig industrieën waar megabedrijven de dienst lijken uit te maken en die niet altijd even doorzichtig te werk gaan. Is het niet te simplistisch om in dat complexe systeem de boer aan te wijzen als de oplossing voor de voedselproblematiek?

"Juist door die complexiteit vergeten we wat de bron is van al ons voedsel: de boer. In de Verenigde Staten produceert 3% van de bevolking het voedsel voor de rest: Dat is 1 boer op 125 inwoners. Mensen beseffen zich niet meer hoe afhankelijk we zijn van de boeren. Terwijl zij het begin zijn van de hele voedselketen. De boer produceert het voedsel, niet de keten."

In de speciale editie Floriade Dialogue een interview met Berry Marttin. Daar gaat hij in op een gezond evenwicht tussen producenten en consumenten van voedsel, de noodzaak van kredieten voor landbouwinnovatie en verduurzaming en de vraag of het wel fair is voor boeren om hen zo'n grote rol toe te dichten.

Deze niet-reguliere uitgave verschijnt op 7 mei. U kunt deze als Change Magazine lezer tot 24 april kosteloos bestellen. Vul het bestelformulier in en u ontvangt het nummer automatisch in de bus.