2011: een jaar vol klimaatinformatie!

Een nieuw jaar, een frisse blik. We gaan vol verder met Change Magazine, zoals we in onze kerstwens schreven. Toch ook een terugblik naar 2011. Wat gebeurde er in de klimaatwereld en wat trok de aandacht van de Change Magazine lezer? In een twee-luik een jaaroverzicht met een selectie van de klimaatinformatie uit 2011.

Lees ook deel 1: januari - juni 2011

Deel 2: juli - december 2011

In juli komt het International Programme on the State of the Ocean (IPSO) met een onderzoek over de staat van de oceanen. Die staan werelwijd aan de vooravond van een massale uitsterving, misschien wel vergelijkbaar met andere historische massa-uitstervingen. De combinatie van onder meer klimaatverandering, verzuring van oceanen, (chemische) vervuiling en overbevissing blijken funest voor de soortenrijkdom in zee.

In augustus staan de Alpen in het nieuws. Klimaatverandering zorgt ook in de Alpen voor een uitdaging. Ze spelen een cruciale rol in het opvangen en vervoeren van water in Europese gebieden. Gletsjers dragen steeds meer bij aan de waterstroom in rivieren: in droge maanden kunnen gletsjers 40% van het rivierwater van de Rhône leveren. Door kleiner wordende gletsjers kunnen watertekorten in droge zomers nog groter worden.

In september brengt RainGain neerslag in beeld. Regenraders meten lokaal de neerslag in de stad. Zo kan de neerslag nog beter in beeld worden gebracht, met onder meer informatie over piekneerslagen. Steden kunnen dan hun watersystemen aanpassen aan bijvoorbeeld extreme regenbuien. Een video uit Parijs laat zien hoe handig deze informatie kan zijn: de vele trappen in Montmartre veranderen tijdens een hoosbui in watervallen.

In oktober komt de Rijksoverheid met de Green Deal. 59 Green Deals worden gesloten. Doel: de overgang naar een groene economie stimuleren. Rol van de overheid: advies geven en belemmerende regels weg nemen. Kern: het mag geen geld kosten. Op verzoek van de Tweede Kamer komen PBL en ECN later in het jaar met een kijk op de groene afspraken. Conclusie: de Green Deals leveren maar een beperkt extra effect op.

In november komt Change Magazine met een selectie van (gratis) apps op het gebied van duurzaamheid en klimaatverandering. Zo zijn de brandstofwijzer, afvalscheidingswijzer, viswijzer, groente- en fruitkalender en skeptical science naast hun website ook via een app toegankelijk. Een kleine, maar bijzondere app komt van NOAA die de hoeveelheid ijs in het arctisch gebied laat zien.
 

In december staat het Seinwezen in de spotlights. Change Magazine's hoofdredacteur Baud Schoenmaeckers is initiatiefnemer van de koop en verduurzaming van dit industrieel erfgoedpand in Haarlem. Met het Seinwezen wil hij laten zien dat verminderen van klimaatverandering ook op particulier initiatief en lokale schaal mogelijk is. Change Magazine volgt het project. Kijk ook op seinwezen.nl

04 januari 2011