Week van de Biodiversiteit

op ChangeMagazine.nl - 18 tot en met 24 oktober

Redactioneel


Van 18 tot en met 24 oktober is het de Week van de Biodiversiteit op Change Magazine. Op de VN-top van 18 tot 29 oktober in Nagoya, Japan zullen regeringen bespreken wat ze nog meer kunnen doen om de biodiversiteit te behouden. Samen met onze uitgave over biodiversiteit op de BES-eilanden vormt dat de aanleiding voor de Week van de Biodiversiteit. Lees verder »

Van hei en bos naar mangrove en koraal


Zondag 24 oktober
Sinds 10-10-2010 hebben Nederlandse natuurorganisaties te maken met exotische landschappen en ecosystemen als Bonaire, Saba en St. Eustatius gemeenten van Nederland worden. Welke rol zien natuur- organisaties voor zichzelf weggelegd op de eilanden? Lees verder »

Koraalrif in 2100 verdwenen?


Zaterdag 23 oktober
Als er geen "dringende maatregelen" worden genomen, kunnen de huidige zwakke klimaatdoelen het einde van koraalriffen in 2100 betekenen. Het Institute of Physics (IOP) uit de VS waarschuwt dat het hoge CO2-gehalte de zeeën dusdanig verzuurt dat koraalriffen zullen verdwijnen. Lees verder »

De natuur in al haar verscheidenheid


Vrijdag 22 oktober
Van nevelwoud en zoutkoepels tot koraalzuilen. De drie eilanden Saba, St. Eustatius en Bonaire hebben niet alleen elk een eigen bevolking, cultuur, taal en bestuur. De onderlinge verschillen op gebied van natuur zijn net zo groot als tussen het waddengebied en het Limburgse heuvelland. Lees verder »

Opwarming ook last voor koudbloedige dieren


Donderdag 21 oktober
Niet alleen ijsberen hebben last van het broeikaseffect, maar ook kikkers en hagedissen. De opwarming is in de tropen minder dan op de polen, maar heeft ook een grote invloed op koudbloedige dieren in tropisch gebied, zo blijkt uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in Nature. Lees verder »

Behoud natuurgebieden nodig voor biodiversiteit


Woensdag 20 oktober 2010
"Het beschermen van waardevolle natuurgebieden is niet voldoende om de afname van de biodiversiteit te verminderen, maar blijft wel noodzakelijk", concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving in het rapport Rethinking Global Biodiversity Strategies. Lees verder »

Atlas van de bodembiodiversiteit


Maandag 18 oktober 2010
Vooral in Nederland, België, Luxemburg en Groot-Brittannië wordt de rijkdom van soorten in de bodem bedreigd. Het Gemeenschappelijk Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek van de Europese Commissie heeft een atlas opgesteld met potentiële bedreigingen voor de rijkdom van de bodem in gebieden in Europa. Lees verder »

Biodiversiteit op de BES-eilanden


Dinsdag 19 oktober 2010
Het nieuwe nummer van Change Magazine (10 oktober) gaat over Bonaire, Saba en St. Eustatius, nieuwe Nederlandse gemeenten. Gevolgen van de nieuwe status voor bewoners, economie en ecologie, alsook de rijke natuur komen aan bod in het tijdschrift. Themapagina van dit nummer »